Nice girls don’t get the corner office

Nice girls don’t get the corner office

 

Boekenreview
Auteur Lois P. Frankel bracht dit boek al in 2004 uit. Anno 2018 is zij van mening dat de werkvloer drastisch is veranderd: denk aan de economische crisis en de intreding van de digitalisering. De positie van de werkende vrouw is verbeterd, maar er zijn nog steeds geen grote stappen gezet. De cijfers van vrouwen aan de top zijn nog schrikbarend laag en na vele jaren observeren is zij tot een aantal conclusies gekomen. Hoog tijd om vrouwen weer wakker te schudden en hen bewust te maken van hun gedrag.

Voor presentatrice Eva Jinek was Nice girls don’t get the corner office een groot inspiratiebron.

133 keer de fout ingaan
Frankel heeft op basis van 133 typische fouten op de werkvloer geprobeerd aan te tonen hoe vrouwen zichzelf en hun carrière saboteren. In zeven hoofdstukken wordt er dieper ingegaan op hun gedrag en presentatie. Het ‘meisjesgedrag’ staat in haar boek centraal – iets wat nog steeds wordt getoond in een volwassen setting. Frankel is van mening dat dit gedrag je carrière in de weg staat.

Meisjesgedrag vs. professional
Één van de fouten is dat vrouwen graag ‘aardig’ gevonden willen worden. Dit gedrag zit er al van jongs af aan in. Vooral voor meisjes is het belangrijk om ‘aardig’ gevonden te worden. Als coaching tip geeft Frankel aan dat je jezelf moet afvragen waarom deze drang zo aanwezig is. Een andere tip is dat je moet kijken of het om een persoonlijke of een zakelijke relatie gaat. Op basis daarvan maak je een keuze welke insteek je neemt.

Reflecteren
Het meisjesgedrag loopt als een rode draad door alle fouten die in het boek worden genoemd heen. Frankel categoriseert de vrouwen verder in ‘lief meisje’, ‘winnende vrouw’ en ‘vrouw aan de top’. Afhankelijk van de vrouw waar je jezelf in herkent, kunnen er meerdere fouten op je van toepassing zijn.

Herkenbaarheid
Dit boek heeft een luchtige schrijfstijl. Verder maakt Frankel veel gebruik van verschillende voorbeelden en combineert zij iedere fout met een bijbehorende coaching tip. Hierdoor creëert ze herkenbaarheid bij de lezer en draagvlak om met de fouten aan de slag te gaan. Je leert erkennen dat je jezelf en je carrière saboteert.

Voor de vrouw die op zoek is naar empowerment
Verrassend is dat de carrièreadviezen die in het boek worden benoemd vooral bestaan uit tips en coaching op het gebied van empowerment en zelfvertrouwen, in plaats van inhoudelijke carrièreadviezen. Kennis is macht en vooral dat stuk had Frankel er beter in kunnen verwerken. Als je iets wilt bereiken is het belangrijk om jezelf te specialiseren en op deze manier als expert te worden gezien. Hierdoor zorg je er automatisch voor dat je gezien en erkend wordt. Dat is uiteindelijk de beste boost voor je carrière.

Koop dit boek als je aan je carrière en empowerment wilt werken.

Koop bij bol.com